Leefbaarheid en verkeersveiligheid in Gennep

De gemeente Gennep ligt ten zuidwesten van Nijmegen in een prachtige omgeving waar je mooi kan wandelen, fietsen of kanoën. Maar op een aantal locaties in de gemeente wordt druk op de leefbaarheid ervaren, fietsers hebben vaak het idee dat ze niet veilig zijn op de weg en kruispunten zijn onoverzichtelijk voor elke weggebruiker. Samen met adviesbureau Arane doet &Morgen onderzoek naar leefbaarheidsknelpunten en verkeersveiligheid in Gennep.

Gemeente Gennep wil graag de leefbaarheid vergroten. Onder bewoners heerst het gevoel dat de wegen niet veilig zijn. Bijvoorbeeld door vrachtverkeer, (ongewenst) doorgaand verkeer en onveilige verkeerssituaties. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers, ouderen of kinderen, fietsers of voetgangers, hebben hier last van. De knelpunten worden al jaren beleeft, maar zijn nog nauwelijks onderbouwd. De gemeente Gennep wil graag inzicht krijgen in de (on)veiligheid van deze locaties. Hierbij gaat het deels om objectieve data, zoals de snelheid die ergens wordt gereden, ongevalsdata en of er (veel) sluipverkeer is. Maar ook de subjectieve data, de ervaring van bewoners, is van groots belang in dit onderzoek.

De leefbaarheid en verkeersveiligheid zijn op drie manieren onderzocht:

  • Beleidsdoelen zijn opgehaald uit een analyse van de beleidsstukken en besproken in een werksessie met beleidsambtenaren.
  • Om de situatie op straat beter te begrijpen en het gevoel van de betrokkenen te onderzoeken zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen, waaronder kinderen van een basisschool en de verkeerskoepel.
  • Daarnaast is een analyse gedaan de feitelijke verkeerssituatie op straat met onder andere floating car data, om bijvoorbeeld de routing, gereden snelheid en verkeersdrukte in kaart te brengen.

De uitkomst van het onderzoek is een oplossingswaaier. Hierin komen de beleidsdoelen, de verkeersdata en de ervaringen van de stakeholders samen. De oplossingsrichtingen vergroten de leefbaarheid. In de waaier worden ook (globaal) de effecten en consequenties in kaart gebracht.




Blogs

Lees de blogs
Parkeren

Parkeren: parkeerdruk en het belang van de gemeenschappelijke deler

In steeds meer stadscentra staan het verbeteren van vitaliteit, leefbaarheid en bereikbaarheid hoog op de agenda. De auto, en ruimte die een auto inneemt, zet deze ambities onder druk. Parkeerplaatsen zijn schaars en de stadscentra worden steeds drukker. De vraag ‘welke plaats heeft de auto nog in het stadscentrum?’ wordt daarom steeds vaker gesteld. Deze vraag roept veel emoties op en leidt tot spanningen. Waarom zorgt dit onderwerp hier toch zo vaak voor? En hoe breng je iedereen bij elkaar en vind de gemeenschappelijke deler in de belangen? In deze blog lees je onze visie op deze uitdaging.   

23 april 2025 4 min
Actieve en gezonde mobiliteit

De week van het Verkeer: Slimme en veilige mobiliteit begint bij onszelf

Het is ‘De week van Verkeer’. Een week met extra aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen. Scholen, kinderen en ouders krijgen praktische handvatten om hier niet alleen deze week, maar het hele jaar bewust en actief mee aan de slag te gaan.

13 maart 2025 2 min

Klaar om te starten?

Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!

Neem contact op

Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit

Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.