Leefbaarheid en verkeersveiligheid in Gennep

De gemeente Gennep ligt ten zuidwesten van Nijmegen in een prachtige omgeving waar je mooi kan wandelen, fietsen of kanoën. Maar op een aantal locaties in de gemeente wordt druk op de leefbaarheid ervaren, fietsers hebben vaak het idee dat ze niet veilig zijn op de weg en kruispunten zijn onoverzichtelijk voor elke weggebruiker. Samen met adviesbureau Arane doet &Morgen onderzoek naar leefbaarheidsknelpunten en verkeersveiligheid in Gennep.

Gemeente Gennep wil graag de leefbaarheid vergroten. Onder bewoners heerst het gevoel dat de wegen niet veilig zijn. Bijvoorbeeld door vrachtverkeer, (ongewenst) doorgaand verkeer en onveilige verkeerssituaties. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers, ouderen of kinderen, fietsers of voetgangers, hebben hier last van. De knelpunten worden al jaren beleeft, maar zijn nog nauwelijks onderbouwd. De gemeente Gennep wil graag inzicht krijgen in de (on)veiligheid van deze locaties. Hierbij gaat het deels om objectieve data, zoals de snelheid die ergens wordt gereden, ongevalsdata en of er (veel) sluipverkeer is. Maar ook de subjectieve data, de ervaring van bewoners, is van groots belang in dit onderzoek.

De leefbaarheid en verkeersveiligheid zijn op drie manieren onderzocht:

  • Beleidsdoelen zijn opgehaald uit een analyse van de beleidsstukken en besproken in een werksessie met beleidsambtenaren.
  • Om de situatie op straat beter te begrijpen en het gevoel van de betrokkenen te onderzoeken zijn gesprekken gevoerd met betrokkenen, waaronder kinderen van een basisschool en de verkeerskoepel.
  • Daarnaast is een analyse gedaan de feitelijke verkeerssituatie op straat met onder andere floating car data, om bijvoorbeeld de routing, gereden snelheid en verkeersdrukte in kaart te brengen.

De uitkomst van het onderzoek is een oplossingswaaier. Hierin komen de beleidsdoelen, de verkeersdata en de ervaringen van de stakeholders samen. De oplossingsrichtingen vergroten de leefbaarheid. In de waaier worden ook (globaal) de effecten en consequenties in kaart gebracht.




Blogs

Lees de blogs
Actieve en gezonde mobiliteit

De week van het Verkeer: Slimme en veilige mobiliteit begint bij onszelf

Het is ‘De week van Verkeer’. Een week met extra aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen. Scholen, kinderen en ouders krijgen praktische handvatten om hier niet alleen deze week, maar het hele jaar bewust en actief mee aan de slag te gaan.

13 maart 2025 2 min
Autoluwe gebieden

GIS: Zo hoef je minder te gissen naar de beste plek voor een hub 

Zoek je als gemeente geschikte locaties voor buurthubs, dan heb je harde data nodig. Data over geografische objecten, gebruik van de openbare ruimte en wie er woont. Pas daarna komt de ‘zachte’ kant aan bod: hoe zorg je dat die hubs ook gebruikt worden? Met GIS (kort voor Geografisch InformatieSysteem1,2) hoef je niet meer te gissen naar de meest kansrijke plekken voor een buurthub. Ook bij andere opgaven, zoals nieuwbouw- en herontwikkelingsgebieden, mobiliteitsvisies, mobiliteitsplannen of wegwerkzaamheden, maakt een GIS-kaart in één oogopslag complexe informatie inzichtelijk. Heb je interesse in hoe we GIS in ons werk toepassen? Je leest er meer over in deze blogpost. 

7 maart 2025 5 min

Klaar om te starten?

Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!

Neem contact op

Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit

Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.