Portaal: “Jullie aanpak is gebaseerd op feiten én op luisteren.”

“Elektrificatie betekent niet alleen een dieselbus vervangen door een elektrische bus. Het gaat om de hele context. Het gaf heel veel vertrouwen dat Niek van Leeuwen en Lisa Knaack eerst echt goed wilden snappen wat onze vraag was,” vertelt manager Dagelijks Onderhoud Frits Cambier van Nooten van Portaal.  De woningcorporatie werkt aan een toekomstbestendig wagenpark. Dit brengt uitdagingen met zich mee: hoe combineer je de overstap naar elektrische voertuigen met de dagelijkse praktijk van onderhoud en service? Portaal vroeg &Morgen om hen te helpen zich goed voor te bereiden op de overstap. “Dat jullie niet zomaar een advies gaven, maar samen met ons zochten naar de manier die het beste past bij onze manier van werken, dat vond ik erg prettig. Het voelde echt als een partnerschap.” 

De uitdaging 

Portaal beheert zo’n 56.000 woningen in heel Nederland. De elektrificatie van hun ruim 220 bedrijfswagens vraagt meer dan alleen de aanschaf van elektrische voertuigen. Medewerkers gebruiken de voertuigen intensief. Ze nemen hun bedrijfsvoertuig mee naar huis terwijl niet iedereen thuis kan laden.  

Daarnaast kunnen elektrische voertuigen minder zwaar worden beladen dan nu het geval is met de dieselbussen, wat gevolgen heeft voor werkprocessen en materiaalgebruik. De vraag was niet alleen hoe Portaal de overstap kon maken, maar ook hoe ze dit efficiënt en praktisch haalbaar kunnen doen.  

Cambier van Nooten: “Elektrificatie is een onderwerp waar veel medewerkers heel snel een mening over hebben en onrustig van worden. Heel fijn dat jullie aanpak gebaseerd is op feiten en op luisteren. Dat geeft rust en maakt mensen blij: ‘we hebben nog niet voor alles en oplossing, maar je zorgen zijn in beeld. Het komt wel goed.’” 

Onze aanpak 

Onze aanpak baseren we op vier pijlers: voertuigen, techniek (laden), proces en mens. We begonnen met een grondige data-analyse om inzicht te krijgen in rittenpatronen en mogelijke laadoplossingen.  

Vervolgens organiseerden we werksessies met planners en vaklieden om samen te onderzoeken hoe de overstap naar elektrisch rijden zo soepel mogelijk kan verlopen zonder de bedrijfsvoering te verstoren. “De werksessies waren heel erg goed voorbereid, dat geeft mij als opdrachtgever een comfortabel gevoel,” vertelt Cambier van Nooten.Vooraf stemden Niek en Lisa goed met ons af wat onze verwachtingen waren; sluit dit aan bij jouw wensen? Denk jij dat dit gaat werken? Halen we hiermee op wat we willen ophalen? Voor die werksessies geef ik jullie een dikke 9.” 

We interviewden ook een representatieve groep medewerkers om inzicht te krijgen in hun dagelijkse werk en uitdagingen. Dit stelde ons in staat om knelpunten te signaleren en concrete oplossingen te ontwikkelen.   

Cambier van Nooten: “De gestructureerde opbouw van de hele aanpak geeft overzicht, de hapklare brokken maken het voor heel veel mensen behapbaarder. Elke keer zet je een stapje, die rond je af en dan ga je naar het volgende punt. Deze werkwijze geeft heel veel rust en vertrouwen.” 

Het resultaat 

Dankzij deze integrale aanpak heeft Portaal nu een helder beeld van de haalbaarheid en randvoorwaarden van elektrificatie van hun bedrijfswagenpark. We brachten niet alleen de juiste voertuigen en laadoplossingen in kaart, maar gaven ook inzicht in hoe ze hun bedrijfsprocessen zo kunnen optimaliseren dat de overstap soepel verloopt voor hun medewerkers en kernactiviteiten.  

“Een ander bureau had vast ook veel kennis en expertise geleverd,” besluit Cambier van Nooten. “Maar ik vraag me wel af, of zij met dezelfde nieuwsgierigheid werken als &Morgen. Want dat maak ik niet zo vaak mee bij adviseurs. Meestal praat een adviseur met mij, schrijft iets op en denkt dan wel te weten wat ze moeten doen. Daarna blijkt dan dat ze het niet begrepen hebben omdat ze niet nieuwsgierig genoeg waren. Niet doorvroegen naar wat voor organisatie we zijn, wat we doen en willen, wat onze bedrijfscultuur is. Jullie doen dit wel en dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het mooie is dat zich dat ook uitbetaalt in de resultaten.” 

 


Experts

Mobiliteitsadviseur
Niek van Leeuwen
Mobiliteitsadviseur
Frank Siemerink

Publicatie

Whitepaper

De succesformule voor een elektrisch bedrijfswagenpark

Veel bedrijven maken flinke vaart met het elektrificeren van het bedrijfswagenpark. Daarvoor zijn ook belangrijke aanleidingen. Denk aan de komst van zero-emissiezones in steden. Klanten die duurzamer vervoer eisen. Aantrekkelijke subsidies en veranderende regelingen.


Blogs

Lees de blogs
Elektrificatie

Elektrificatie: de formule om succesvol over te stappen naar een elektrisch wagenpark 

Steeds vaker kiezen organisaties voor een elektrische bedrijfswagen. Aanleiding om over te stappen op een (deels) elektrisch wagenpark lopen uiteen. De één wil voldoen aan wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de zero-emissiezones. De ander wil duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Veel organisaties zitten in de oriëntatiefase, andere hebben de daadwerkelijke overstap al gemaakt. De overstap naar een elektrisch wagenpark is vaak een complex proces, en dat is niet alleen vanwege de technische uitdagingen. Het succes van deze transitie hangt ook af van een zorgvuldig geplande laadinfrastructuur, doordachte aanpassingen in bedrijfsprocessen en, cruciaal, de acceptatie en betrokkenheid van medewerkers. Benieuwd naar onze visie? Wij delen in deze blog graag onze bewezen formule.

27 januari 2025 4 min

Klaar om te starten?

Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!

Neem contact op

Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit

Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.