Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit
Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.
Steeds meer werkgevers willen hun CAO vergroenen en duurzaam reizen aantrekkelijker maken voor hun medewerkers. Maar hoe zorg je ervoor dat deze veranderingen in beleid aansluit bij je medewerkers? Bij Syndesmo geloven we dat je medewerkers moet betrekken én dat je beslissingen moet baseren op betrouwbare data. In samenwerking met The Footprint Challenge hebben wij met de Groenopweg Challenge voor 35 werkgevers in de sector waterschappen wensen opgehaald voor duurzaam reizen in hun CAO.
The Footprint Challenge maakt medewerkers bewust van de impact van hun dagelijkse keuzes op hun persoonlijke voetafdruk en op werk. Door challenges aan te gaan, ontdekken medewerkers praktische manieren om duurzamer te leven en te reizen, en ervaren ze zelf direct de voordelen. Ook worden medewerkers uitgedaagd om mee te denken over oplossingen om duurzaam reizen aantrekkelijker te maken in hun CAO. Zo halen we zo veel mogelijk input op voor nieuwe groene arbeidsvoorwaarden, terwijl we tegelijk de duurzame gedragsverandering op positieve wijze in gang zetten.
Naast de bewustwording en activatie via de challenges voeren we onderzoek uit op basis van postcodes van medewerkers. We berekenen welke reiswijze het meest geschikt is voor alle medewerkers. Hoeveel procent van de medewerkers kan bijvoorbeeld fietsen naar het werk? Hoe groot is de groep waarvoor het openbaar vervoer een realistische optie is? En hoeveel procent blijft afhankelijk van de auto? Deze inzichten geven ons een stevige basis om ideeën voor een duurzame CAO te toetsen. De CAO moet uiteindelijk wel aansluiten op het mogelijke reisgedrag van de medewerkers.
Het allerbelangrijkste is dat we medewerkers actief betrekken. We zetten een vragenlijst uit om hun huidige reisgedrag en behoeften in kaart te brengen, laten medewerkers meedenken over duurzame oplossingen en voeren gesprekken met specifieke groepen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die volgens onze (postcode-)analyse op de fiets kunnen komen, maar nu met de auto gaan: wat hebben zij nodig om die auto te laten staan? Deze gesprekken voeren we ook met groepen die met het OV kunnen komen of vaker kunnen thuiswerken.
Met al deze ingrediënten – bewuste medewerkers, grondige data-analyse en directe betrokkenheid – halen we ideeën op voor een CAO die passen bij de mogelijkheden en wensen van je medewerkers.
Wil je ook een CAO of mobiliteitsbeleid dat bijdraagt aan duurzaamheid en past bij de behoeften van je medewerkers? En medewerkers meenemen in het proces van verduurzamen om gedragsverandering in gang te zetten en ideeën op te halen? Neem dan contact op met Marjolein van der Stok.
Als mobiliteitsadviseur werkt Marjolein al sinds 2013 aan opdrachten voor zowel overheden als bedrijven. Aanpakken en doorpakken, dat is haar werkstijl. Ze zet graag haar tanden in een inhoudelijk vraagstuk en houdt daarbij haar hoofd koel. Hoe moeilijker de uitdaging, hoe beter.
Klaar om te starten?
Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!
Neem contact op