Slimmer werken en reizen? Experimenteer en leer

Anders werken en reizen is een onderwerp dat veel organisaties bezighoudt, maar waarbij de stap zetten naar concrete veranderingen soms nog spannend is. Want hoe ver ga je als organisatie in het sturen op werktijden? Hoe zorg je dat die bekende dinsdag- en donderdagdrukte eindelijk wat meer gespreid wordt en we niet collectief in de file staan? YNNO en Syndesmo organiseerden een rondetafelsessie waar grote en kleine werkgevers uit bedrijfsleven en overheid samen ideeën en ervaringen uitwisselden.

Het Domino-effect: management geeft het goede voorbeeld

In de praktijk bepaalt de agenda van bestuurders en leidinggevenden ook de agenda van teamleden bij het plannen van afspraken en overleggen. Stel dat managers standaard vergaderingen op woensdag en vrijdag plannen? Dit kan andere collega’s motiveren om hun fysieke afspraken ook (af en toe) op deze dagen in te plannen, wat helpt om de piekdrukte op dinsdag en donderdag te verminderen. Het laat zien hoe kleine, gerichte keuzes een domino-effect kunnen hebben.

Wonen naast je werk: haalbaar?

Ook de ‘campusgedachte’ werd besproken. Bedrijven zoals ASML vormen een campus waar werken en reizen letterlijk bij elkaar komen. De kantoren bevinden zich op een locatie waar ook veel faciliteiten in de buurt zijn en waar medewerkers wonen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor campussen zoals het Radboud waarbij de hogeschool, universiteit en ziekenhuis een hub vormen en alleen al 70% van het ziekenhuispersoneel in Nijmegen woont. Dit zorgt voor minder woon-werkverkeer en daarmee voor minder druk op mobiliteit. Zou dit voor meer organisaties een oplossing kunnen zijn? De deelnemers aan de rondetafel zijn hier nog niet van overtuigd. Hoe houdbaar is dit in een tijd waarin medewerkers steeds sneller van baan wisselen? En reistijd in een krappe arbeidsmarkt juist ook kansen biedt om mensen van verder weg aan te nemen? Voor expats lijkt het campusconcept goed te werken, maar voor anderen roept het volgens de deelnemers vragen op.

Verplichte weekspreiding

Er zijn voorbeelden van organisaties die een verplichte weekspreiding hebben geïntroduceerd waarbij men bijvoorbeeld een teamdag heeft op een vaste dag. De rest van de week wordt thuisgewerkt. Op die manier wordt niet alleen het kantoor maximaal benut, maar ook de reisbewegingen van de medewerkers verspreid over de week. Dit zien de deelnemers als een interessante oplossing, maar ook als een hele spannende: want in hoeverre kun je medewerkers op bepaalde dagen ‘verplichten’ op kantoor of thuis te werken?

Samenwerken én samen werken

Waarom maken we dan die reisbeweging? Sowieso hebben mensen van nature de behoefte om onderweg te zijn, liefst gemiddeld iets meer dan een uur per dag (Marchetti’s constante). Daarnaast zijn mensen sociale wezens en hebben we een inherente behoefte aan sociaal contact. We worden gelukkiger van werken in een omgeving waar anderen zijn – ook als je geen directe afspraken met elkaar hebt. De deelnemers discussieerden over: ‘men reist om te ontmoeten’. Is dat wel zo? Wat is ontmoeten dan? Volgens de deelnemers maken we die beweging ook om te werken in elkaars nabijheid. En daar zit een belangrijke sleutel tot het inrichten van de werkomgeving met de juiste faciliteiten voor de juiste momenten.

Experimenteren: de enige weg vooruit

De deelnemers in de sessie benadrukten: er is geen one-size-fits-all-oplossing voor de uitdagingen rondom werken en reizen op piekmomenten. Pas als we durven te experimenteren en fouten te maken, leren we wat echt werkt. Dus waar wachten we nog op? Begin gewoon, durf bij te sturen en ontdek stap voor stap wat past bij jouw organisatie.

Wat is jouw ervaring met werken en reizen? Deel je inzichten en ideeën met ons!

Auteur
Mirjam de Keizer

Als projectmanager is Mirjam betrokken bij verschillende verandertrajecten, waaronder de overgang naar een nieuw mobiliteitsbeleid en de ontwikkeling van een nieuw werkconcept. Daarnaast faciliteert ze diverse workshops op het gebied van veranderen, innovatie en nieuwe ideeën. 


Klaar om te starten?

Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!

Neem contact op

Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit

Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.