Ontvang het laatste nieuws over mobiliteit
Bij het aanmelden ga ik akkoord met de algemene voorwaarden opgesteld door &Morgen.
De kans is groot dat je op je werkplek regelmatig hoort: “We hebben een parkeerprobleem.” Vooral op dinsdag en donderdag – de bekende “kameeldagen” waarop iedereen massaal naar kantoor komt – is de parkeerdruk enorm. Medewerkers staan soms te dringen voor een plek, wat zorgt voor frustratie en onrust. Maar is er wel echt een parkeerprobleem? Of is het eigenlijk een kwestie van een spreidingsprobleem?
Een stoel schuif je eenvoudig bij, maar een parkeerplek helaas niet. Veel bedrijven worstelen met de vraag: hoe zorgen we voor voldoende parkeerruimte voor al onze medewerkers en bezoekers? De realiteit is dat er vaak genoeg parkeerplekken zijn, maar dat ze simpelweg niet goed worden verdeeld over de week.
Dus, hoe los je dit ‘probleem’ op? De sleutel ligt in het slim omgaan met de beschikbare capaciteit, flexibiliteit en het vinden van een balans tussen wie wanneer een plek nodig heeft. Hier zijn drie parkeeroplossingen die je direct kunt toepassen.
Dit is misschien de meest eenvoudige aanpak: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Er is geen complex beleid nodig, geen onderscheid tussen medewerkers; de slagboom gaat simpelweg dicht als het parkeerterrein vol is. Dit klinkt in eerste instantie misschien gek, maar heeft zeker voordelen.
Voordelen:
Nadelen:
Variant: je kunt ervoor kiezen om een aantal plekken te reserveren voor bijvoorbeeld directie – denk dan wel aan het voorbeeld wat je medewerkers laat zien, als de hele directie voor de deur hun auto kan parkeren – of bezoekers.
Een andere optie is om een vaste groep medewerkers per locatie toestemming te geven om te parkeren, gebaseerd op een of meerdere meetbare criteria. Criteria zoals: functie of reisafstand, toestemming om te parkeren. Dit biedt duidelijkheid over wie er toegang heeft tot de parkeerplekken. Hierbij kun je je ook afvragen of je op elke locatie dezelfde criteria wilt hanteren.
Voordelen:
Nadelen:
Variant: Je kunt ook een overboeking toepassen, waarbij je meer parkeerrechten uitgeeft dan plekken. Dit werkt goed als je de parkeervraag goed kunt voorspellen, maar kan mislopen bij grote fluctuaties.
Een andere optie is om werknemers via een (online) reserveerplatform parkeerplekken te laten reserveren. De toewijzing kan gebeuren op basis van verschillende criteria, zoals prioriteit, loting, doelgroep of de tijd tussen reserveringen. Medewerkers reserveren vooraf een parkeerplek via het platform. Dit biedt flexibiliteit en controle over wie, wanneer een plek krijgt waardoor je efficiënt gebruikmaakt van de beschikbare ruimte.
Voordelen:
Nadelen:
Bij parkeerbeleid draait het niet alleen om het oplossen van een praktisch probleem, maar ook om het ondersteunen van je bredere bedrijfsdoelen, denk aan gastvrijheid en duurzaamheid. Wil je een advies op maat dat aansluit bij je strategische focus? Wij denken graag met je mee en helpen je om een systeem te kiezen dat écht werkt voor jouw organisatie en medewerkers.
Tim is iemand die niet snel opgeeft. Of het nou gaat om een mentale of een fysieke uitdaging, Tim gaat er vol voor en weet de mensen om hem heen mee te krijgen in zijn enthousiasme. Tim is iemand die opvalt, niet alleen vanwege zijn lengte, maar ook vanwege zijn gedegen aanpak.
Waarschijnlijk heb je als werkgever ambities op het gebied van mobiliteit. Je wilt bijvoorbeeld dat medewerkers duurzamer of actiever reizen. Misschien hebben jullie zelfs al regelingen in het mobiliteitsbeleid aangepast. Een goed begin! Maar om menselijk (reis)gedrag blijvend te veranderen, is vaak meer nodig dan een nieuwe regeling.
Klaar om te starten?
Wij maken graag ruimte voor een vrijblijvend gesprek over het realiseren van duurzame mobiliteitsverandering!
Neem contact op